Oletko kiinnostunut suomalaisen muotoilun lasisista klassikoista, kuten lasilinnuista, maljakoista ja kaatimista? Jos vastasit myöntävästi, olet oikeassa paikassa. Tällä sivustolla kerromme lasinpuhalluksesta, sen tekniikoista, historiasta ja mahdollisuuksista.
Mitä lasinpuhallus on?
Lasinpuhallus on erityinen tekniikka, jolla voidaan muokata lasia. Siinä sulalasimassapisaran sisälle puhalletaan ilmaa puhallusputkella, jolloin pisaraan muodostuu kuplaa. Tätä kuplaa muotoilemalla voidaan tehdä erilaisia muotoja. Muotoilu on mahdollista lasin lämpötilaerojen ansiosta. Lasinpuhallus ammattina on mielenkiintoinen, ja se on inspiroinut jopa nykykirjailijoita heidän uusimmissa teoksissaan.
Suomessa lasinpuhallus onkin aivan oma taiteenlajinsa sen lisäksi että se sisältää tekniikkaa ja vaatii tarkkuutta tekijältään, kuten jalkapallossa millin tarkka sijoitus maalivahdin taakse, mikä onkin Unibet euro -sivulla uutisen arvoinen suoritus.
Vaikka tekniikka on vanha, käytetään sitä edelleen erityisesti taidelasin valmistuksessa. Puhallustekniikalla voidaan valmistaa esimerkiksi kulhon, maljakon tai taide-esineen, kuten lasisen linnun. Lasitehtaat ovat osa suomalaista kulttuurihistoriaa, ja niitä on ollut jopa pääkaupunkiseudullakin. Seuraavassa kerromme lasinpuhalluksen tekniikasta ja periaatteista lisää.
Lasinpuhalluksen historia ja tekniikka
Lasinpuhallus on hyvin vanha tekniikka, sillä sitä on käytetty lasiesineiden valmistuksessa jo 100-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Kun sulaan lasimassaan puhalletaan ilmaa putken avulla, lasimassan sisälle muodostuu ontelo. Sula lasimassa on venyvää, sillä sen viskositeetti on riittävän suuri. Lasimassan ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa merkittävästi säätelemällä massan koostumusta siten, että esimerkiksi kidesoodan määrällä voidaan vaikuttaa massan juoksevuuteen. Kidesoodan määrää vähentämällä lasimassasta saadaan juoksevampaa ja siten helpommin puhallettavaa.
Puhalluksen kannalta tärkeää on ymmärtää, miten lasimassa käyttäytyy eri lämpötiloissa. Lasimassan ohutseinäisemmät kohdat jäähtyvät nopeammin kuin paksuseinäiset ja menettävät samalla venyvyyttään. Paksun seinän muokkaaminen on mahdollista pidempään, mikä mahdollistaa seinämän paksuuden tasaisuuden. Ohuet kohdat eivät enää repeä, sillä sillä ohut seinämä jähmettyy ja kovettuu nopeasti.
Lasinpuhallus ei ole yksi, samanlainen tekniikka, vaan siinä käytetyt tekniikat voidaan jakaa kahteen ryhmään: vapaaseen puhallukseen ja muottiin puhallukseen. Kerromme näistä tekniikoista lisää seuraavassa.
Vapaa puhallus
Niin sanottua vapaata puhallusta käytetään yhä edelleen laajalti lasimuotoilussa, ja tekniikka on ollut suosittu jo vuosisatoja. Tässä tekniikassa sulaan lasimassaan tehdään ensin riittävän suuri kupla, josta muotoillaan puhaltamalla, pyörittämällä tai esimerkiksi apupintojen avulla haluttu muoto. Lasiaihion työstöaikaa voidaan pidentää käyttämällä massaa uunissa lämpötilan nostamiseksi.
Muottiin puhallus
Muottiin puhaltaminen eroaa vapaasta puhalluksesta siten, että siinä puhallusputken päässä on puinen tai metallinen muotti, johon sula lasimassa sijoitetaan. Tämän jälkeen lasimassaa puhalletaan siten, että se täyttää muotin ja lasin annetaan jäähtyä muottiin. Lasituotteesta tulee tällöin jäähdyttyään muotin muotoinen.
Tunnettuja suomalaisia lasituotteita ja yrityksiä
Lasinpuhalluksella on Suomessa vuosisatojen pituinen historia, joten lienee ilmiselvää, että aikojen saatossa on syntynyt myös tiettyjä klassikkotuotteita. Monet edesmenneen Oiva Toikan kuuluisista linnuista ovat tällä hetkellä keräilyharvinaisuuksia, mutta toisaalta monia hänen linnuistaan voi edelleen ostaa myös verkkokaupoista.
Muurla Design Marketing Oy on suomalainen sisustustuotteiden sekä koriste- ja käyttöesineiden valmistaja, jonka monet suomalaiset tuntevat tuttavallisemmin nimellä Muurlan lasi. Muurla valmistaa lasilintuja, mutta myös monia muita tuotteita lasista, emalista ja puusta. Yrityksen valikoimaan kuuluu myös sisustustekstiilejä ja muita kattaustarvikkeita.
Muurlan lasitehdas aloitti toimintansa vuonna 1974 Salossa sijaitsevassa Muurlassa, ja edelleen Muurlan kylässä E18-moottoritien varrella voi pysähtyä nauttimaan kupposen kuumaa kahvia ja ihailemaan suomalaisen muotoilun huippuosaamista. Kansainvälisen yrityksen tuotevalikoimassa on myös paljon lisenssituotteita, joista muumihahmot lienevät maailman mittakaavassa tunnetuimpia. Muumit seikkailevat Muurlan astioissa, ja ne ovat suosittuja hahmoja erityisesti Aasian markkinoilla.
Muumituotteilla on faninsa myös suomalaisten keskuudessa, mistä kertoo jo muumimukien suuri suosio. Muumien lisäksi Muurlan tuotteissa voi nähdä esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa suositun Peppi-hahmon. Muurla toimii pääosin Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikan mantereella.