Muurlan lasi – yrityksen historia ja tuotevalikoima

Erityisesti lasituotteistaan tunnettu Muurlan lasi on eräs kansainvälisesti arvostetuimmista suomalaisyrityksistä, mutta monille suomalaisille yrityksen historia ja tuotevalikoima ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta vieraita. Tässä artikkelissa kerromme Muurlan lasista, sen historiasta ja tuotteista.

Muurlan lasin historia

Muurla-brändin tarina on syntynyt Salon kaupungissa sijaitsevassa Muurlan kylässä, jossa toimineella lasitehtaalla aloitettiin lasitavaroiden tuotanto vuonna 1974. Menetelmänä lasiesineiden valmistuksessa käytettiin perinteistä suupuhallusmenetelmää.

Muurlan lasitehtaan perustivat Jaakko Uoti, insinööri Juhani Ruuskanen, DI Kalevi Lystimäki, lasinpuhaltajat Pertti ja Olli Kähönen sekä suunnittelija Tauno Wirkkala. Tauno Wirkkalan veli on Tapio Wirkkala, joka on eräs kautta aikojen tunnetuimmista suomalaisista muotoilijoista ja kuvanveistäjistä. Tapio Wirkkalan suunnittelemista tuotteista on vuosikymmenten aikana muodostunut osa suomalaista kulttuuriperintöä, ja tärkeimmät työnsä hän suunnitteli jo 1900-luvun puolivälissä.

Muurla sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn Turku-Helsinki-tien varrella, joten lasitehdas on aina houkutellut puoleensa paljon matkalaisia. Jo pian perustamisensa jälkeen lasitehtaasta muodostui nopeasti suosittu taukopaikka, jossa kahvittelun lisäksi oli mahdollista tehdä ostoksia ja katsella lasinpuhaltajia työssään. Tämä vanha käsityöläisammatti vetää puoleensa kaikenikäisiä ihailijoita.

Alusta saakka yrityksen lasituotteet on suunniteltu Muurlassa, ja pitkään myös kaikki tuotanto tapahtui siellä. Myynnin kasvaessa tuotannon tarve kasvoi ja osa tuotannosta siirrettiin muualle Eurooppaan. Yritys tunnetaan maailmalla nimellä Muurla Design Marketing Oy, mutta suomalaiset muistanevat parhaiten aputoiminimenä käytetyn suomalaisen nimenä Muurlan lasi.

Muurla Design on keskittynyt ennen kaikkea lasituotteisiin, mutta sen valikoimista löytyy myös muista materiaaleista valmistettuja käyttö-, sisustus- ja lahjatavaroita. Muurlan sisaryhtiö tunnetaan nimellä Suomen Viilupuu Oy on erikoistunut viilupuutuotteisiin, ja sen tehdas sijaitsee Pieksämäellä.

Muurlan tuotteet ja materiaalit

Kansainvälisesti ehkä tunnetuimpia Muurlan lasin tuotteista ovat sen monet Muumi-aiheiset tuotteet, joita yritys myy sekä lasista että emalista valmistettuina. Posliinista valmistettujen muumimukien valmistuksesta puolestaan vastaa Arabia. Muumi-tuotteet kiinnostavat sekä kotimaisia että ulkomaisia kuluttajia, ja erityisen paljon Muumi-faneja löytyy Aasian maista, Japanista ja Kiinasta.

Muurlan tavoitteena on suunnitella ja valmistaa jokapäiväiseen käyttöön tarkoitettuja, laadukkaita tuotteita, ja tämä tavoite näkyy myös yrityksen nykyisessä tuotevalikoimassa. Tuotevalikoima on laaja, ja se sisältää tuotteita sisustamiseen, kattamiseen ja ruoanlaittoon.

Emali on vuosisatoja, jopa vuosituhansia tunnettu materiaali, joka on ollut Suomessakin suosittu astiamateriaali 1900-luvun puolivälistä lähtien. Emalointi suojaa esineitä ruostumiselta, ja siksi emalointi on ollut suosittu viimeistelytapa esimerkiksi kylpyammeissa. Emaliastioissa on tiettyä nostalgiaa, joten aina retrobuumin kasvaessa myös emalituotteiden myynti lisääntyy. Muurla valmistaa esimerkiksi emalisia mukeja, kattiloita ja uunivuokia.

Lasista valmistetuista tuotteista klassikon asemaan ovat nousseet erityisesti Muurlan lasilinnut, jotka valmistetaan lasinpuhaltajan ammattitaidolla ilman muotteja. Jokainen lasilintu on siis yksilö ja ainutlaatuinen tuote. Muurla suunnittelee ja tuottaa myös monia muita lasista valmistettuja käyttö- ja koriste-esineitä, kuten laseja, kaatimia ja maljakoita.

Puu on erityisen suomalainen materiaali, ja metsiämme kutsutaankin toisinaan vihreäksi kullaksi. Materiaali on paljon käytetty erityisesti huonekaluissa ja rakennuksissa, mutta puulla on monia käyttömahdollisuuksia myös monissa pienemmissä kodin käyttötavaroissa. Muurlan tuotevalikoimaan kuuluu erityisesti puusta valmistettuja tarjottimia, jotka paitsi kestäviä myös tyylikkäitä ja muotoilultaan ajattomia.

Muurla maailmalla

Muurla on kansainvälinen yritys, jonka tuotteita viedään 26 maahan. Yksittäisistä vientimaista tärkein on ehdottomasti Kiina, jonka suuret markkinat houkuttelevat myös monia muita suomalaisryrityksiä. Muita suosittuja vientialueita ovat Pohjoismaat, Japani, Englanti, Hongkong, Etelä-Korea ja Yhdysvallat.

Oman valikoimansa tuotteiden myynnin lisäksi Muurla valmistaa Private Label -tuotteita avainasiakkailleen. Näissä projekteissa Muurla suunnittelee ja tuottaa asiakkaalle oman tuotteen asiakkaan omien suunnitelmien ja toiveiden mukaisesti. Tunnetuimpia yritysyhteistyömerkkeihin kuuluu esimerkiksi BMW, jolle Muurla on suunnitellut ja valmistanut puisen tarjoiluvadin.

Muurlan tuotteita myydään maailmalla yli 1000 myyntipisteessä. Kannattavia vientituotteita ovat erityisesti lisenssituotteet, kuten Muumi-aiheiset astiat. Vaikka kotimaa onkin edelleen Muurlalle suurin yksittäinen markkina-alue, tänä päivänä yrityksen myynnistä jo melkein puolet tulee viennistä. Suurimmassa vientimaassa, Kiinassa, Muurlalla on oma maahantuoja. Lähes samalle tasolle Kiinan kanssa on viime vuosina kirinyt Suomen naapurimaa Ruotsi, jonne viedään erityisesti Peppi- ja Eemeli-aiheisia lisenssituotteita. Vientimaiden kolmossija kuuluu Norjalle, joten Pohjoismaissa selvästi arvostetaan suomalaista muotoilua. Globaalisti ajatellen Muurla ei vielä vie tuotteita Afrikkaan tai Etelä-Amerikkaan, joten vientimahdollisuuksia on edelleen käyttämättä.