Suomalaisen muotoilun helmet

Oletko kiinnostunut suomalaisista design-tuotteista vai oletko kenties jo keräilijä? Jos vastasit myöntävästi, olet oikeassa paikassa. Tällä sivulla kerromme tunnetuimmista suomalaisista design-klassikoista, joista joku varmasti löytyy sinunkin kodistasi. Kerromme myös klassikkotuotteita valmistavista yrityksistä.

Suomi on markkina-alueena mielenkiintoinen, ja se kiinnostaa myös ulkomaisia design-valmistajia.

Adelta

Tämä yritys valmistaa yksinoikeudella legendaarisen Eero Aarnion klassikkotuoleja: Pallotuolia, Kuplatuolia, Ponya ja Pastillituolia. Aarnion tuolit tunnetaan maailmanlaajuisesti, ja hänen töitään on ollut esillä esimerkiksi New Yorkin modernin taiteen museossa sekä Lontoossa sijaitsevassa Victoria ja Albert -museossa.

Arabia

Tämän yli 130 vuotta vanhan suomalaisen yrityksen tuotteita löytyy varmasti jokaisesta suomalaiskodista. Arabia tunnetaan ennen kaikkea ajattomista ja käytännöllisistä astiasarjoistaan sekä monenlaisista lahjatuotteistaan. Eräs tunnetuimmista astiasarjoista kulkee nykyään nimellä Teema, ja sen edeltäjä Kilta-astiasto oli tunnetun Kaj Franckin suunnittelema.

Arabian valmistamat muumimukit ovat suosittuja keräilykohteita, ja uusienkin mukien hinnat saattavat nousta yllättävän korkeiksi. Monet 1900-luvun loppupuolella valmistetuista mukeista ovat jo keräilyharvinaisuuksia, jotka ovat omistajilleen tuhansien eurojen arvoisia. Arabian tuotteet tunnetaan laajasti myös ulkomailla, erityisesti Aasiassa.

Artek

Vuonna 1935 Alvar ja Aino Aalto sekä Nils-Gustav Hahl ja Maire Gullichsen perustivat Artek-yrityksen markkinoimaan ja myymään Aallon edellisinä vuosina suunnittelemia huonekaluja. Huonekalut olivat olleet esillä Lontoossa järjestetyssä kansainvälisessä näyttelyssä vuonna 1933, ja ne olivat herättäneet paljon mielenkiintoa. Artekin tuotteista on tullut kiinteä osa suomalaista kulttuurihistoriaa.

Aarikka

1900-luvun puolivälissä perustettu Aarikka on kansainvälisesti tunnettu yritys, jonka tuotevalikoima sisältää käsintehtyjä puukoruja sekä kattaus- ja sisustusesineitä. Aarikan tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa.

Iittala

Iittala tunnetaan maailmalla erityisesti toimivista, käyttökelpoisista ja aikaa kestävistä lasi- ja keramiikkatuotteista, mutta yrityksen tuotevalikoimasta löytyy myös rohkeampia ja innovatiivisempia design-ratkaisuja. Monet legendan maineeseen nousseista suomalaisista suunnittelijoista ovat työskennelleet Iittalalle. Esimerkiksi Alvar ja Aino Aalto, Timo Sarpaneva ja Tapio Wirkkala kuuluvat ehdottomasti Iittalan suunnittelijoiden kärkikaartiin. Iittalan klassikkoja ovat esimerkiksi Wirkkalan Kanttarelli-maljakko sekä Alvar Aallon suunnittelema Aalto-maljakko.

Kalevala Koru

Suomalaisille Kalevala Koru assosioituu voimakkaasti kansalliseepokseemme Kalevalaan, joka onkin toiminut korumerkin inpiraation lähteenä. Suomalaisella korumuotoilulla on pitkä historia, joka ulottuu aina viikinkien ajalle ja keskiajalle, ja sieltä myös Kalevala Koru on ottanut vaikutteita. Vuonna 1935 perustettu yritys haluaa vaalia suomalaisen korusuunnittelun perinteitä, ja yrityksen korusuunnittelusta vastaakin joukko lahjakkaita, suomalaisia suunnittelijoita. Osa Kalevala Korun tuotteista on keräilyharvinaisuuksia.

Marimekko

Tekstiili- ja vaatealalla Suomen johtavin yritys on ehdottomasti Marimekko, joka tunnetaan maailmalla erityisesti värikkäästä Unikko-kuosistaan. Kuosilla on monia tunnettuja faneja, joista kuuluisin oli ehkä Jackie Kennedy.

Nykyään Marimekko suunnittelee ja tuottaa laadukkaita kankaita, vaatteita ja muita tekstiilejä sekä asusteita rohkeissa väreissä ja kuoseissa. Yrityksen perustaneen Armi Ratian jalanjäljillä suomalaista muotoilua vie eteenpäin joukko uusia suunnittelijoita.

Saima Design

Maailman ainoa design-klassikkoparketti, Saima Design, pohjautuu Aino ja Alvar Aallon töihin sekä Tapio Wirkkalan värisuunnitteluun. Saiman parketti on saanut myös kansainvälistä tunnustusta. Suomalaiset arvostavat parkettia lattiamateriaalina, vaikka viime vuosikymmeninä erilaiset laminaatti- ja vinyylipohjaiset materiaalit ovatkin korvanneet vanhat parketit monissa kodeissa.

Showroom Finland

Tämä suomalainen yritys kuuluu ehdottomasti pohjoismaisen suunnittelun ja muotoilun kärkinimiin. Showroom Finlandin tuotteet ovat raikkaita ja innovatiivisia, ja yrityksen suunnittelijakaartiin kuuluvat muun muassa Petri Vainio, Tapio Anttila ja Jouko Kärkkäinen. Tuotevalikoimassa on esimerkiksi monenlaisia moderneja, puusta valmistettuja valaisimia. Showroomin tuotteet ovat löytäneet erityisesti nuoremman sukupolven edustajien koteihin, ja ne onkin helppo yhdistää monenlaisiin sisustustyyleihin.

Skanno

Hieman yli puoli vuosisataa, tarkemmin sanottuna vuodesta saakka 1946 toiminut Skanno on yritys, joka on keskittynyt säilytys- ja kodinkalusteiden tuottamiseen. Suunnittelu on keskeisessä roolissa, ja yrityksen klassikkokoelmaan kuuluvat esimerkiksi Hillevi Sepposen Bomba-nojatuoli sekä Lago-pöytä. Skanno edustaa modernia suunnittelua, ja se tunnetaan nykyään maailmalla esimerkiksi futuristisista valaisimistaan.

Suomalaisia design-tuotteita voi ostaa kymmenistä paikoista ympäri maan. Kaikilla yrityksillä on lisäksi omat verkkokauppansa, joista ostaessa asiakas voi olla varma tuotteen alkuperäisyydestä. Suomalaisia tuotteita myydään myös ympäri maailmaa toimivissa myyntipisteissä. Myynnin edistämisen ja kontaktien luomisen kannalta tärkeitä tapahtumia ovat eri puolilla maailmaa järjestettävät kansainväliset messut, joilla suomalaiset suunnittelu- ja muotoiluosaamista tehdään joka vuosi tunnetummaksi myös muun maailman keskuudessa.