Suomen tunnetuimmat markkinointiyritykset

Jos olet kiinnostunut markkinoinnista, olet tullut oikeaan paikkaan. Tällä sivulla kerromme suomalaisista markkinointijäteistä ja heidän suurimmista kampanjoistaan. Tutustu myös sivustomme muihin osiin, joissa kerromme suomalaisesta Muurla Design -brändistä, sen historiasta ja upeista tuotteista.

Markkinoinnin rooli yritystoiminnassa

Markkinointi on tärkeä ja oleellinen osa minkä tahansa yrityksen toimintaa. Nettimaailmassa mainonnasta kertoo yleensä suora linkki tai kuva. Vaikka onnistunut markkinointi huomataan ja tunnistetaan, jäävät markkinoinnin suunnitelleet ja tuottaneet yritykset yleensä vähemmälle huomiolle kuin varsinainen markkinoinnin tilaaja. Erityisen suuressa roolissa markkinointi ja sen alan asiantuntemus on silloin, kun yritys toimii tai haluaa toimia ulkomaisilla markkinoilla.

Suurista markkinointitempauksistaan on tunnettu erityisesti juomavalmistaja Coca-Cola, jonka jättimäinen mainosrekka nähtiin myös Suomessa tänä vuonna. Nettimaailmassa mainontaa on kaikkialla näkyvissä. Jopa sääsivustoilla kuluttajat törmäävät personoituihin mainoksiin.

Nettimarkkinointi on usein käyttäjästä saatujen tietojen mukaan kohdennettua, ja kohdentaminen on herättänyt paljon keskustelua esimerkiksi Facebook-mainonnassa. Keskustelua on käyty muun muassa siitä, myykö sosiaalisen median jätti käyttäjiltä saamiaan tietoja kolmansille osapuolille ilman käyttäjän suostumusta ja käyttääkö yritys sijainnin mukaan kohdennettua markkinointia silloinkin, kun käyttäjä on kytkenyt sijaintipalvelut pois päältä.

Internet toimintaympäristönä poikkeaa monella tavalla perinteisesti printtimediasta sekä tv- ja radiomainonnasta. Kohdennetun mainonnan lisäksi netissä näkyvyyttä haetaan hakukoneoptimoinnin avulla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sisältö optimoidaan hakukonealgoritmien mukaan eikä välttämättä kielenkäytön kannalta vaikuttavimmalla tavalla.

Suomalaiset viestintä- ja markkinointiyritykset

Vaikka Suomi on kielialueena globaalisti katsottuna erittäin pieni, on Suomessa paljon markkinointialan osaamista. Teknologiakansana suomalaiset ovat olleet digitalisaation kärjessä myös markkinoinnissa, ja Suomessa digitaalisen markkinoinnin tavoittavuus on erittäin hyvä. Käytännössä lähes kaikilla suomalaisilla on käytettävissään internetyhteys, joskaan kaikki, erityisesti iäkkäät ihmiset, eivät nettiä säännöllisesti käytä.

Nuoret ovat erittäin aktiivisia digitaalisten viestintävälineiden käyttäjiä, joten heidät tavoittaa parhaiten esimerkiksi sosiaalisen median kanavien kautta. Vanhemmat ihmiset taas käyttävät vielä merkittävän paljon printtimediaa, televisiota ja radiota, joten heidän tavoittamiseksi markkinointi täytyy suunnitella eri tavoin.

Suomessa on paljon viestintäalan yrityksiä, joista suurin osa työllistää enimmillään muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomalainen markkinointiosaaminen on saanut tunnustusta myös kansainvälisesti, joskin suurelle yleisölle monet viestintään ja markkinointiin keskittyneet yritykset ovat jokseenkin tuntemattomia. Seuraavassa esittelemme muutamia suomalaisia viestintäyrityksiä, jotka ovat vakiinnuttaneet asemansa tällä kilpaillulla alalla.

Miltton

Miltton on vuonna 2001 perustettu, riippumaton ja itsenäinen viestintäyritys. Vuonna 2016 yritys oli Suomen suurin viestintätoimisto. Koko historiansa ajan se on pyrkinyt ja pyrkii edelleen kasvuhakuiseen, kansainväliseen toimintaan ja tehokkaaseen dialogiin sidosryhmien kanssa. Milttonin tunnettuja asiakkaita ovat olleet esimerkiksi Finnair & Finavia, Orion, Osuuspankki ja Neste.

Miltton on saanut kampanjoistaan myös lukuisia palkintoja. Vuonna 2017 sen CMI:lle suunnittelema Älä kerro Martille -kampanja palkittiin European Excellence Awards -palkintogaalassa vuoden viraaliviestinä sekä koko kilpailun Grand Prix -palkinnolla.

Otavamedia OMA

Otavamedia oy:n omistama Otavamedia OMA on yritys, joka suunnittelee ja toteuttaa yrityksille heidän liiketoimintaansa edistäviä ja strategioitaan toteuttavia omia medioita. Yritys toimii sekä digimarkkinoinnin että perinteisemmän painetun median parissa. Otavamedia OMA on tehnyt menestyksellisiä kampanjoita esimerkiksi Bio Luvilin, Harvian ja Electroluxin kanssa.

Avidly

Avidly tunnettiin aiemmin nimellä Zeeland Family. Tämä suomalainen markkinoinnin palvelutoimisto perustettiin vuonna 1999, ja se toimii tällä hetkellä kaikissa Pohjoismaissa Islantia lukuun ottamatta. Yritys on saavuttanut vakaan aseman Suomen viestintämarkkinoilla, ja se on tehnyt menestyneitä kampanjoita esimerkiksi Yamahan, Kevan ja lääkärikeskus Mehiläisen kanssa.

MKTG Finland

MKTG on vuonna 2006 perustettu viestintä- ja tapahtumapalveluyritys, joka työllistää 40 henkilöä. Yritys on tehnyt markkinointikampanjoita esimerkiksi Iittalan, Metsä Groupin ja Arlan kanssa.

Markkinointitoimisto Johdin

Vuonna 2002 perustettu Markkinointitoimisto Johdin on tehnyt yhteistyötä monien suurten suomalaisyritysten kanssa. Tyytyväisten asiakkaiden joukosta löytyvät muun muassa Fiskars, Fortum ja Valio.

Cocomms

Viestintätoimisto Cocomms pyrkii omien sanojensa mukaan rakentamaan vaikuttavaa vuoropuhelua. Vuonna 1989 perustettu viestintätoimisto on tehnyt yhteistyötä lukuisten suomalaisten yritysten ja organisaatioiden kanssa. Yrityksen eturauhassyövästä kertova 12 Miestä -kampanja palkittiin vuonna 2016 Vuoden lääkeinformaatioteko -palkinnolla.

dynamo&son

Viestintätoimisto dynamo&son syntyi Dynamo Advertisingin ja SON Helsingin yhdistyessä vuonna 2013. Lukuisilla palkinnoilla palkittu yritys on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Arabian, Nokian ja Rovion kanssa.